Колко по-скъпи са напитките на борда на самолета?

Миналата седмица търсачката за пътувания Kayak създаде напрежение като публикува резултати от проучване за цената на напитките, продавани на борда на нискобюджетните британски авиолинии. Данните от изследването показват надценки от порядъка на стотици и дори хиляди проценти. Може би най-фрапиращата надценка е на инстантните супи, които в супермаркетите се продават за около 0.33 лв. На полет на Flybe за същата тази супа бихте платили около 6 лв. Това е надценка над 1800%! Ryanair, която е пионер в подобен вид допълнителни услуги на борда, е ключов нарушител според изследването. Те водят в надценката на три от артикулите. При тях можете да си закупите бутилирана вода с надценка от 1300%.

table.png

*При закъснял или отменен полет, авиолиниите имат задължение да ви осигурят напитки и храна. Не забравяйте, че ако полетът ви е закъснял с повече от 3 часа или е отменен, а от авиолинията само замазват положението с вода и кафе, Вие имате право на парично обезщетение (освен напитките и храната), а Аероиск може да ви го осигури, без да си губите времето с бумащина. Проверете полета си безплатно на калкулатора на нашият сайт.

Скандалните надценки на закуски и напитки по време на полет не са нищо ново. Констатациите на Kayak съответстват удивително на разкритията на TravelSupermarket от 2013. Това не трябва и да ни изненадва. Все пак става дума за услуга, предлагана в малко пространство на 9000 м над земята. Все пак има повече логика да се продават сандвичи на “пленени” във въздуха гладни пътници, отколкото да се продават лотарийни билети и скреч карти, както напоследък правят някои авиолонии. Всъщност много пътници харчат пари или в прилив на вълнение от самото пътуване (алкохолът е доста популярен), или искат да се освободят от неизползваната чужда валута.

fancy-inflight-food.jpg

Любопитно е числата да се разгледат по-внимателно. Проучването на Kayak взема за базова цена на някои от артикулите – цената на едро (например 0.62 л. за мъфин е добра сделка). За да могат да смъкнат цените до тези от супермаркета, авиолиниите трябва да продават на всеки полет по 6 литра вода, 18 кутии от бира и 80 пакетчета чай. И макар нивата на обслужване на нискобюджетните авиокомпании да варират широко – цените на напитките по време на полет може би трябва да се сравняват с цените в ресторанти/кафенета, а не с тези в супермаркета. Разбира се едно пакетче с разтворимо кафе не е същото като да е приготвено от един barista студено безкофеиново нискомаслено макиато с вкус на карамел. На клиентите на едно кафене обаче, не им е позволено да си внасят собствено кафе в заведението, докато на пътниците в самолета е позволено. В този смисъл, цените на борда не изглеждат чак толкова драматични.

Статията е превод от сп. the Economist.

*Текстът не присъства в оригиналната статия
**Цените са превалутирани към български лева по курс 1 GBP = 2.5 BGN

Published by

Aeroisk

Blogging about passenger rights in EU

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s